Czoma Krisztina -angoltanár

 vipangol.hu - Ha tényleg szeretnél megtanulni angolul... | E-mail: vipangol@gmail.com | Mobil:70/450-6452

Referenciáim
Nyelvvizsgák
TOEFL felkészítés
Állásinterjú tippek
Órarend
Kapcsolat

TOEFL IBT (Internet Based Testing) felkészítés


 

Mindazoknak, akik külföldre szeretnének menni tanulni, vagy dolgozni, elsősorban az Egyesült Államokba, vagy Nagy Britanniába. A középiskolák, egyetemek saját hatásköre a ponthatár megállapítása, erről érdemes előzetesen tájékozódni.

 

MILYEN A VIZSGA MENETE?

A vizsga egy nemzetközi előírásnak megfelelő nyelvi laborban zajlik, online, azaz egyidejű formában. Ez azt jelenti, hogy a kérdésekre adott válaszok utólag nem módosíthatók. Ha a vizsgázó tovább lép a következő kérdésre, már nincs lehetőség az előző válasz módosítására. A vizsga időtartama kb. 4 óra, rövid szünettel.

 

MIBEN SEGÍT A NYELVTANÁR?

Az eddigiekhez képest szinte teljesen új arculatú vizsgára CD-ROM segítségével készítem fel tanulóimat. Számos teszt elvégzése és kiértékelése segít abban, hogy a tanulók elérjék a kívánt szintet és a megfelelő rutint az új és szokatlan vizsgamódszerben és a programban történő navigációban.

 

PONTHATÁROK

A maximálisan elérhető pontszám 120. Ez egyenletesen oszlik meg a 4 alapkészség, azaz az OLVASÁS, BESZÉDÉRTÉS, BESZÉDKÉSZSÉG és ÍRÁSKÉSZSÉG között. A tesztfeladatok megoldása során ezek a pontszámok eltérően oszlanak meg, azonban a vizsgán átkonvertálják őket, hiszen végső soron egyenlő hangsúllyal esnek latba.

 

JELENTKEZÉS, VIZSGADÍJ

Az interneten található vizsgaközpontoknál (lásd www.toefl.org, www.ets.org)  lehet jelentkezni interneten, telefonon, vagy levélben. Internetes jelentkezés esetén a határidő 3 nap, de ebben az esetben győződjünk meg a jelentkezés érvényességéről, mert nem mindig van szabad hely, vagy nem megy át a jelentkezés. Telefonon történő jelentkezés esetén a határidő egy hét, levélben pedig kb. 1 hónap. A vizsga díja gyakran változik, jelenleg 155 USD, amit a jelentkezéssel egyidejűleg kell befizetni.

 

MILYEN VIZSGAFELADATOK VANNAK?

Olvasás: 3 szöveg elolvasása után különböző nehézségű feleletválasztós kérésekre kell válaszolni.

Beszédértés: hallott szöveg ill. párbeszéd és rövid írott szövegek olvasása után szintén különböző nehézségi szintű feleletválasztós kérdések következnek.

Beszédkészség: 6 különböző feladat során adott idő alatt kell véleményt kifejteni adott témáról, rövid előadásban elhangzott véleményt összegezni, vagy az utána olvasott szöveggel összehasonlítani, stb…

Íráskészség: egy 200 ill. egy 300 szavas esszé írása egy rövid olvasmány, ill. egy olvasmány és az elhangzott szöveg alapján.

 

HASZNÁLHATOK-E SEGÉDESZKÖZÖKET?

A vizsgán semmilyen segédeszköz használata nem engedélyezett, de bizonyos feladatoknál jegyzeteket lehet és érdemes is készíteni. Ezek készítését is begyakoroljuk a felkészülés során.


 


Ön itt áll: Bemutatkozás-TOEFL felkészítés

Előző: Nyelvvizsgák Következő: Állásinterjú tippek